Historien om Sverige i Nord Uppland


Välkommen till en enastående resa genom Sveriges fängslande historia, där varje steg tar dig djupare in i Upplands rika arv. Historien är inte bara något som ligger bakom oss – den lever och andas runt oss. Sammanfattningsvis tar en resa genom Nord Upplands historia dig på en tidsresa genom årtusendena, där du får utforska spår av förflutna civilisationer och deras bidrag till den rika kulturella och historiska arvet i området.

Ett stopp vid Torslunda - Tierpskvinnan (detta stopp är under utveckling)
Tierpskvinnan är namnet på en välbevarad järnåldersgrav som upptäcktes i Tierp, i nordöstra Uppland, Sverige. Graven dateras till cirka 500 e.Kr. och tillhör den äldre järnåldern. Den innehöll en riklig samling av föremål, inklusive smycken, verktyg och keramik, samt benrester av en kvinna i 30-40-årsåldern. Graven och dess innehåll ger inblick i livet och kulturen under järnåldern i området och har bidragit till forskningen om den perioden.

Guidning av fornminnes området och kyrkan i Vendel
I Vendel fanns vikingabosättningar samtida med Gamla Uppsala och vid utgrävningar för nya kyrkogården på 1880-talet fann man sammanlagt 14 båtgravar kring Vendels kyrka. Guiden berättar om hur Vendel såg ut från stenåldern fram till vikingatid, om de rika båtgravarna och om det maktcentrum som en gång fanns i Vendel, en del av Svea rikes vagga. Även ett besök i kyrkan från 1200-talet för att se och höra berättelserna om de unika kyrkomålningarna och kyrkans historia. Besök i Vendeltidsmuseet.

Visning av Örbyhus slott
Örbyhus slott, beläget i Nord Uppland, Sverige, bär på en rik historia som sträcker sig över flera århundraden. Redan på 1450-talet ägdes Örby av Johan Kristersson Vase, som var Gustav Vasas farfar. Detta markerar början på Vasaättens nära 200-åriga skede i Örbyhus historia. Här utspelades rikshistoria i februari 1577 då Erik XVI förgiftades till döds av sin halvbror Johan III. Blev han förgiftad av ärtsoppan? Berättelsen upplevs direkt i Erik XIV:s fängelse, möjlighet ges också att njuta av den vackra slottsparken.

Lunch i historisk miljö

Inkl. varmrätt, bordsvatten, smör, bröd, sallad samt kaffe på maten.

Besök på Tobo Bruksmuseum
Ett besök på Tobo Bruksmuseum bjuder på en fascinerande inblick i Sveriges industriella arv. Museet, beläget i Tobo i Uppland, tar besökare på en resa genom historien för att utforska brukets betydelse och dess påverkan på lokalsamhället. Museet visar Tobos historia från vallonbrukstiden till idag med fokus på Monark-epoken, 1937-1967, med dess tillverkning av skidor, radio och TV. Visste du att Tobo var Sveriges TV-tätaste ort 1958?

Pris: 650 kr / person
Tid: 5,5 tim
Minimiantal: 20 personer